Електронно заключване с чип

Проект - брошура лицеКонтактен ключВсяка сграда се нуждае от сигурност, за да се опазва личното и общо имущество на живеещите в нея. За по-добър контрол на достъпа до входа и асансьора се предлагат няколко модела заключващи системи, които да не допускат външни лица в сградата. Ако хората, живеещи в един вход направят ремонт, закупят осветителни тела, боядисат и направят мястото приятно за живеене, много скоро ще бъдат разочаровани от вандалски прояви, които ще съсипят създадената с много труд и пари красота. Затова още преди да се започне с ремонтни дейности трябва да се помисли за електронно заключване на входа, защото в противен случай, ще се хвърлят куп пари на вятъра за облагородяване и освежаване на сградата, а вандалите ще рушат на воля.

Една модерна и сигурна защита са електронните заключващи системи – практични, функционални с удобно управление и гаранция за дългосрочна експлоатация. Почти всяка сграда с обща етажна собственост се оборудва с такива, за по-голяма сигурност и спокойствие на живеещите в нея.

Разбира се, входовете може да се заключват и с обикновени, механични брави и ключове, но електронните заключващи системи са доказали своите предимства пред класическите механични варианти.

Електронните заключващи системи са много по-издръжливи, за разлика от механичните. Патроните на механичните брави имат определен брой заключвания и отключвания, които могат да се осъществят по време на експлоатацията им, след което вече стават негодни. При електронните, такова ограничение няма. В един вход в който ключове се превъртат в ключалката стотици пъти на ден, ще се налага смяна на механичната брава доста често, а ако бравата е електронна, такъв проблем изобщо няма да съществува.

Механичните брави имат един основен недостатък по отношение на сигурността – това са ключовете. Ключовете на стандартните брави са повтаряеми и за един крадец, такава брава се отваря за секунди. Освен това, никога не се знае живеещите в сградата колко дубликати на ключове ще си извадят и на колко външни хора ще ги раздадат, което автоматично снижава сигурността в голям процент. Това с електронните ключове не се случва – всеки един е уникален сам по себе си и няма как да бъде дублиран. Електронният четец не е свързан с електронната брава по физически начин. Дори и да бъде счупен или повреден, вратата няма да се отвори. Ако това стане, просто се сменя повреденият четец с нов, без да се променят никакви настройки и системата продължава да функционира. Електронният четец е устойчив на всякакви опити да бъде повреден – високо напрежение, удар, механично въздействие и т.н.

Електронните ключове са уникални. При тях няма повторяемост а при загуба на ключа, той просто се изтрива и се въвежда нов, което е много евтин, удобен и бърз начин да се реши проблема.

Системите за електронно заключване с чип  се управляват посредством мастър ключ. Устойчивостта им против вандалски прояви е много висока. Настройката на електронните ключове може да се направи така, че с един ключ да се отключват няколко врати в сградата, което води до допълнителни икономии, без да се нарушава сигурността. Хората си спестяват и носенето на цяла връзка с ключове, което е много удобно в ежедневието.

Заключващите системи работят с ток 220V, а в случай на авария се включва аварийно захранване от акумулатор. Електронните системи за заключване се ползват за всякакви врати – от метал, дърво или блиндирани.

За входове на сгради се препоръчват системи от контактен тип, тъй като те са изключително вандалоустойчиви. Влизането в сградата става след като се допре електронния ключ до четеца. Електронният четец дава информация за състоянието на системата посредством специален светодиод.

Светлината, излъчвана от електронния четец е много удобна в тъмното, така човек без проблем се ориентира, къде да допре своя електронен ключ, за да се отвори вратата. Заради механичните брави, много хора си носеха фенерчета, за да си помагат при отключване в късните часове.

Електронните заключващи системи не се виждат отвън – единствено четецът се вижда, но той дори и да бъде изкъртен по някакъв начин, пак няма да може да се отвори вратата без валиден електронен ключ. За сигурността на заключването са взети всякакви възможни мерки, така че хора с престъпни намерения да се затруднят максимално, и да нямат възможност да влязат във входа.

Човекът, който държи главния /мастер/ ключ е оторизиран да изтрива и въвежда нови ключове в системата. Всеки ключ има персонален номер, което дава възможност да се следи активността му. Електронните ключове могат да се изтриват дори и без да са в наличност, което е голямо улеснение при изгубване на ключ. Достатъчно е да се знае номера на ключа и с помощта на мастер ключа ще може да се изтрие или ограничи достъпа на ключа, само като се въведат нужните команди. Така проблемният ключ ще бъде изтрит или блокиран, а останалите ще продължат да си функционират без проблем.

Заключващи системи от безконтактен тип – те са значително по-евтини от контактните ключове, но имат недостатъци. Един от тях е слабата вандалоустойчивост, а също и по-ниската сигурност. Кода на безконтактният ключ е с по-ниска секретност, а това не е добре за входове на сгради, които са в несигурни квартали.

Системите за електронно заключване с чип могат да се комбинират с домофонни инсталации от всякакъв тип. Електронните заключващи системи имат памет и записват всяко събитие, което после лесно се проследява посредством компютър.

ЕЛЕКТРОННИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ ПРЕДЛАГАТ СЛЕДНИТЕ ЕКСТРИ:

  1. Изключително висока вандалоустойчивост – те не могат да бъдат разбити по механичен, електрически или електронен път
  2. Много висока степен на практичност и удобство при ползване
  3. Дълготрайност – дълъг гаранционен срок
  4. Комбинирано управление на голям брой електронни брави само с един ключ
  5. Контрол на достъп
  6. Управление на неопределен брой брави само с един електронен ключ
  7. Контрол на събитията и проследяване на достъпа чрез постоянно записване в собствена, вградена памет.